Våre sponsorer

Bilder og historier

Tema aften på «Huset» onsdag den 4. februar 2020 handlet om hvalfangst.

Vi hadde besøk av  Tore Simonsen formann i Tønsberg Sjømannsforening. Han fortalt om da han som 15 åring + 2 dager mønstret på hvalfangst. Han hadde med bilder og film som viste livet på hvalfangst, eller den første olje alderen som han kalte perioden med hvalfangst. Han dro ut i 1960 og hadde den siste turen i 1965. Foredraget var fengende og det ble veldig godt mottatt av 20 talls medlemmer, som lyttet og spurt. Tre av våre medlemmer hadde vært på hvalfangst vært på hvalfangst og ga uttrykk for at de kjente seg igjen. i Tores foredrag.

Foredraget  ble avsluttet med at han gikk litt innom den andre oljealder, som han hadde vært med på, livet i Nordsjøen.Begge epokene hadde vært nødvendig for vår velstand og særlig den andre oljealderen, og han reflekterte over det at man trodde man bare kunne stenge igjen olje kranene og oppretteholde livsstil og levesett. Han opplevd masse misforståelser blant folk om både hvalfangst og oljen i Nordsjøen, og mente at vår generasjon har en plikt til å opplyse om disse to epokene og deres betydning for norge.

Filed under: Bilder og historier, referat

Pynt på graven til 17 mai 2020

Fra Knut Bjerke har redaksjon mottatt:

Hei,
Jeg har i dag pyntet på graven i god tradisjon. Se vedlagte bilder. Selv om det i år ikke blir fremmøte og tale blir våre sjøfolk hedret på en verdig måte. Sten-bautaen på kirkegården skal minne om de sjøfolk som fant sin grav i sjøen og aldri kom hjem til familie og slekt.
God 17 mai til alle!

På min kalender som har et visdomsord for vær dag står det på 17 mai:

En stille klem sier mer enn tusen ord.

Filed under: Bilder og historier

17 mai 2022.

En flott dag i Langesund 17 mai 2022.

Sjømannsforening var med og hedret de som falt under krigen og de som ha forsvunnet- druknet på sjøen. Per Flaathe var til sted og har sendt over flotte bilder.

Per Erik Gusfre Holdt talen for de falne, flott oppmøte og musikk ved skolekorpset

Knut Bjerke holdt talen for sjøfolk som er forsvunnet på havet

Blant alle som hadde tatt seg tid til å være tilstede fant vi seks av sjømannsforening medlemmer, to som tordenskjolds soldater.

For første gang siden 2019 hadde vi åpent hus på 17 mai. Det var som vanlig anledning til å få kjøpt bløtekake og noe attå.   Igjen takk til Per Flaathe for flotte bilde

Her er det mange som koser seg, imed kaffe og kaker og litt sånn ekstra du vet,

 

Filed under: Bilder og historier, referatTagged with:

Spisestuen til Croft

Informasjon om spisestuen og skjenken til Fredrik og Maia Croft på Croftholmen

 Langesund og Omegns Sjømannsforening fikk en hyggelig forespørsel fra Marit og Erik Gisle Gosby i Porsgrunn om vi kunne tenke oss å motta en spisestue som gave til foreningen.

Spisestuen som er fra 1800 tallet, tilhørte i sin tid Fredrik og Maia Croft på Croftholmen. Den var i Croft familiens eie frem til de begge døde.

Spisestuen består av:

Antikk skjenk

Spisestuebord for 12 personer.

10 stk. antikke stoler i rotting for middagsgjester og To stk. «herskapsstoler» for vertskapet.

Etter Fredrik og Maia Crofts død kom spisestuen i Einar A. Stensholt sin eie. Einar A. Stensholt var Hyresjef i Porsgrunn på 1950-1960 tallet.

I tillegg var Einar Stensholt sterkt engasjert i Crofholmen og engasjert i arbeide for utdannelse av sjøfolk. Dette ble i mange år en suksess for virksomheten på Croftholmen til stor glede for Maia Croft.

Da Marit giftet seg med sønnen til Hyresjef Stensholt – Eigil Stensholt, fikk de i bryllupsgavegave fra faren – Hyresjefen – spisestuen med skjenk.

Marit giftet seg på nytt med Erik Gisle Gosby som nå er pensjonist. Marit beholdt Crofts spisestue. Marit og Erik har bodd i en stor leilighet i Breidablikkveien i Porsgrunn.

De skal flytte til en mindre leilighet i Porsgrunn og måtte kvitte seg med disse møblene.

Spisestuen er nå plassert i Sjømannsforeningens spiseavdeling.

Langesund og Omegns Sjømannsforening takker hjertelig for denne flotte gaven som passer perfekt inn i foreningens lokaler i Langesund.

 

 

Filed under: Bilder og historier, Historiske godbiter, referat

Minneord Ragnar Bjørnerud

Minneord over vårt medlem Ragnar Bjørnerud,

Langesund og Omegns Sjømannsforening

Med Ragnar Bjørneruds bortgang i helga har vi i løpet av få uker mistet to av våre høyt skattede medlemmer.

Ragnar var vår ukronede historieforteller og gledesspreder, og et sentralt medlem av foreningen. Med ham har vi mistet en viktig brikke i vår maritime historie. For han var både en historieforteller, og en person som satte trygghet på sjøen svært høyt. Så høyt at han etter hvert fikk landet så mye av sannheten som var mulig rundt de to største forlisene norsk skipsfart har opplevd. Tapene av Berge Istra og Berge Vanga tilbake på 70-tallet. Ragnar var så sentral i dette arbeidet at vinteren 2020 intervjuet kroatisk fjernsyn intervjuet ham i forbindelse med arbeidet med en dokumentarfilm om skipene og deres forlis. De var nemlig bygd i det som er dagens Kroatia. En rolle Ragnar var svært stolt over å få ta del i.

Likevel, det folk flest husker Ragnar for var hans usedvanlig gode humør og evner til å fortelle historier. Et selskap med Ragnar til stede var en arena for latter og hygge. Dette er gode minner å ha, nå som han ikke lenger er blant oss.

Ragnar ble født i 1938 og vokste opp på Vold sammen med to brødre. Sammen med andre barn levde han der en relativt sorgløs tilværelse fram til voksen alder. Det var et lite miljø i bygda, slik at barna fikk god anledning til å markere seg. Ragnar var ikke den som var stille. Både på skolen og på fritiden var han å finne i alt som hadde med fart og spenning å gjøre. Ikke minst innen idretten. Godlynte fantestreker stod også på dagsordenen, ifølge vår formann Lasse Johan Lassen. Han hadde den store glede å vokse opp sammen med Ragnar.

En av egenskapene som sørget for at Ragnar stod ut fra mengden var hans fantastiske hukommelse. Noe som bare ga styrke til hans fortellerevne.

Vi takker Ragnar for all glede og moro han har spredt, både i vår forening og ute blant mennesker generelt. Det er ikke å ta for hardt i å si at en kjempe har gått bort.

Gode minner til tross, sorgen er der. Våre tanker går derfor til hans kone Torunn, barn og barnebarn i denne tunge tiden.

Hvil i fred. 

Filed under: Artikler, Bilder og historier

Bruk av simulator er helt nødvendig.

Gigantskipet «Morning Lady» er på vei til Drammen

 

Det er små marginer når et av verdens største bilskip skal gjennom en av Norges heftigste tidevannsstrømmer. Statslos Thomas Høvik har brukt flere timer på å trene i simulator.

 

Når vi skal inn med en så stor båt, har vi ikke veldig mye plass å spille på, sier Thomas Høvik. Han er statslos i Kystverket og har fått i oppgave å sørge for at «Morning Lady» kommer seg trygt inn til Drammen havn.

Det krever mange timer med trening i simulator. Skipet er nemlig et av de største av sitt slag i hele verden. Det er over 232 meter langt og 32 meter bredt.

– Det verste som kan skje er maskinstopp eller svikt på styring. Da skjer ting fort, sier Høvik.

Skipet er ventet å ankomme Drammen havn fredag morgen, og du kan følge ferden direkte på NRK2 og på NRK.no.

Travleste uka på lenge

Aldri før har et så stort skip seilet inn til Drammen havn. På veien dit må det gjennom Svelvikstrømmen. Sundet har en av Norges sterkeste tidevannsstrømmer.

I simulatoren i Horten kan Høvik øve på ulike scenarioer. Treningen kan være avgjørende for å unngå ulykker.

FOTO: PER HÅKON SOLBERG / NRK

I tillegg er dette partiet svært trangt. På det smaleste kan folk på brygga nærmest ta på skipet når det seiler forbi.

– Jeg føler meg trygg på at selve oppdraget kommer til å gå bra, sier Høvik.

Han er ikke den eneste som har blitt nødt til å forberede seg. Også på kaia er det store krefter i sving før «Morning Lady» ankommer.

Dette er nok den travleste uka vi har hatt på noen år. Vi har et snitt på 2500 biler i uka, men nå kommer det 6500 biler, sier Tom Egil Johannesen i Motorships AS.

Han har ansvaret for det som skjer på kaia. Et mannskap på over 20 personer skal om bord på skipet og kjøre alle bilene i land.

– Hvis det er forsinkelser og flere båter kommer samtidig, vil vi få store problemer. Ellers tror jeg det meste skal være på plass nå, sier Johannesen.

 

I vår forening har vi heldigvis medlemmer som arbeider for å utvikle vårt nærmiljø. En slik gruppe er som de selv uhøytidelig kaller seg, «Teknologigruppa», gruppen består av Knut Bjerke, Leif V. Hansen og Svein H. Nilsen.
De har siste halve året arbeidet med et forslag til innhold og bruk av Cudrios gate 3, 2. etasje.
Ut av det arbeidet har det kommet et fantastisk forslag, de foreslår at Bamble kommune med samarbeids partnere lager en maritim teknologisk «klyng» i Cudrois gate 3
Det man har sett på er to bro simulatorer,  Kongsberg digital, har vært konsulent, både på muligheter og bruk. Bro simulatorene kan brukes kommersielt og til opplæring. På vitensentret i Bergen, er det mest populære, den simulatoren som du kan bruke for å legge en båt til kai eller opp mot en flyte rigg. Her her har vi uanede muligheter.
 
Knut Bjerke har holdt en orientering om prosjektet til det politiske utvalget – «Oppvekst- og kultur komiteen» i kommunen. Orienteringen ble foretatt på «Teams» med medlemmene av utvalget. Salgsdirektør fra Kongsberg Digital A/S deltok også på «Teams» møtet med utfyllende informasjon om prosjektet. Et solid stykke arbeid fra «teknologi» gruppen.
 

Her er en artikkel om nødvendigheten av simulator.

 
Her finner du presentasjon som ble gitt til Bamble Kommune Når du har lastet power point, er det best og velge lysbilde fremvisning. Pga mange bilder er den komprimert.
 
Filed under: Artikler, Bilder og historier, Historiske godbiter

Gave fra Alf Helland Olsen

En flott gave tilLamgesund og Omegns Sjømannsforening fra vårt medlem Alf Helland Olsen.

På våren 2021 fikk Langesund og Omegns Sjømannsforening nok en gave til foreningens Historiske Arkiv.

Gaven var et skipsskrivebord eller skrivepult benyttet av skipperen på barken «Inger». Skrivebordet ble overrakt av barnebarnet til skipper Arnt Kristian Olsen – Alf Helland Olsen. Dette er et klenodium som har historisk verdi da barken «Inger» som referert nedenfor havarerte i 1906.

Alf har fått skrivepulten fra en person i Brevik, men hvordan den har havnet der kjenner vi ikke til. Skipper Arnt Kristian Olsens skrivepult er nå ivaretatt 115 år etter havariet og er i god stand, men trenger noe restaurering. Sjømannsforeningen takker for gaven.

 

Barken «Inger» av Langesund. Fører Arnt Olsen.

 Da «Inger» ble solgt til Jacobsen & Co. i Langesund i 1904 fortsatte den i Nordsjøfart, men allerede i 1906 gjorde «Inger» sin siste tur. Det var ikke noe dramatisk forlis som gjorde slutt for «Inger». Nei, det var et av disse evinnelige uhellene skuten til stadighet ble utsatt for som ble dens bane.

Dette var våren 1906. «Inger» hadde en last med is over til England. Is-lasten var bestemt for London, nærmere bestemt Gravesend lengre ute i Themsen. «Inger» kom inn fullt lastet med is. Det var om kveldingen. I påvente av kaiplass neste dag, ankret den opp på reden. På natten ble «Inger» pårent av et engelsk steamskip.

«Inger» fikk så store skader av kollisjonen at den ble kondemnert – d.v.s. at skadene var så store at det ikke var forsvarlig å sette skuten i sjødyktig stand igjen. I Forlisrapporten til Aarbog for Norges Handelsmarine, 1909 kan man lese:

«Kollision 11. april Gravesend. Kondemnation.
BK «Inger» (H. TM.S.) av Langesund, blev under skibets henliggen tilankers ved Gravesend islastet, natten til 11. april paaseilet av dls. «Umtata» av London og blev saa beskadiget, at den senere blev kondemnert.

Sjøforklaring i London 14. april
Sjøinspektøren i Søndenfieldske distrikt fandt, at da «Inger» laa tilankers med lanterner og vakthold iorden, er der intet at bebreide den, og at aarsaken til kollisjonen er feilagtig manøvre av dls. «Umtata». Saken er efter sjøinspektørens innstilling henlagt.»

 

 «Ingers» siste skipsfører – Arnt Kristian Olsen fra Langesund

Egen biografi om Skipskaptein Arnt Kristian Olsen skrevet av Torbjørn Røberg. Biografien finnes i Sjømannsforeningens Historiske Arkiv.

«lnger»s siste fører var kaptein Arnt Olsen i Langesund. Han var født i Langesund og kom til sjøs ganske tidlig. I ung alder ble han styrmann og senere kaptein. Han var en av rederiet Jacobsens & Co.’ mest ansette skipsfører. Da seilskute-epoken gikk ut og rederiet Jacobsen & Co. gikk over til damp, var Arnt Olsen blant de første i rederiet som ble kaptein på rederiets dampbåter. Den første båt Olsen fikk føre var d/s «Flukt». Da rederiet kontraherte et nybygg ved Langesund mek. Verksted i 1919 fikk han dette skip å føre. Det var d/s «Terneskjær». Det forliste i et dramatisk forlis 2. november 1924 ved Island. Jacobsen & Co. var et rederi i Langesund som hadde en ganske stor flåte opp gjennom årene. I boken «Fra Langesunds historie» av Jac Lund-Tangen kan man lese om alle de skuter og steamskip som dette rederiet hadde.

Mennene bak Jacobsen & Co. var daværende kemner, dampskipsekspeditør og mangeårig ordfører Hans Jacobsen samt Hans Petter Jacobsen. Rederiet var i virksomhet i Langesund fra århundreskiftet og frem til ca. 1930.

Kilde: Johnny Sørensen. Brevik Historielag.

 

Filed under: Artikler, Bilder og historier, Historiske godbiter

cudrios gt 3

Sjømannsforeningen og kystlaget med konkrete planer for Cudrios gate 3

Bilder og tekst av Vivi Sævik PD

SIMULATORSENTER: Leif Vidar Hansen og Knut Bjerke i sjømannsforeningen i Langesund ønsker at Bamble kommune lager et simulatorsenter i andre etasje på Cudrios gate 3 som kommunen kjøpte i fjor. Kommunestyret har bestilt en rapport med forslag til bruk av huset. Foto: Vivi Sævik

Bamble kommune kjøpte Cudrios gate 3 i Langesund for 6 millioner kroner i juni 2020. Kommunestyret har vedtatt at administrasjonen innen 31.12.2021 skal legge fram konkrete forslag til hva bygningen skal brukes til.

Langesund og Omegns Sjømannsforening har opprettet en frivillig teknologigruppe bestående av Svein-Erik Nilsen, Knut Bjerke og Leif Vidar Hansen.

Bro-simulatorer for skip

– Vi har opprettet tett kontakt med Kongsberg Maritime, Kongsberg Digital AS og Maritime Simulation i Horten. Samarbeidet har ført til en konkret mulighetsstudie til å lage en bro-simulator i andre etasje i bygningen i Cudrios gate 3, forteller Knut Bjerke og Leif Hansen.

Kongsberg Digital AS og Maritime Simulation har laget et konkret tilbud på to operative bro-simulatorer og konsoller som broen på et skip, samt et kontrollrom.

Maritim forståelse

Simulatorene skal kunne brukes til opplæring i styringen av et skip og gi maritim forståelse for skipstrafikken.

Bro-simulatoren kan benyttes av 3 operatører samtidig. Det er også tegnet inn et eget instruktørrom.

Forslaget vårt er et klima- og miljøvennlig prosjekt. Simulatorene kan brukes til trening og opplæring av skoleelever og profesjonelle sjøfolk. Prosjektet vil kunne øke beredskapen i våre nære havområder.

Planen er å tilby skolene i Grenland opplæring i maritim forståelse og sikkerhet. Opplæringen kan gis til ungdomsskoler og videregående skoler, og til fagskoler. Simulator-senteret kan også benyttes til profesjonell maritim opplæring.

Samarbeidspartnere

– Mulige samarbeidspartnere for Bamble kommune er Grenland Havn, Losoldermannen i Skagerrak i Kystverket, beredskapsorganisasjoner, brannvesen, politi, IUA, Røde Kors, fergeselskaper, industri og rederier. Geoparken har også vist interesse, sier Knut Bjerke.

Investering 3 til 6 mill

Det foreløpige investeringsbudsjettet er på 2,9 millioner kroner for simulator-løsningen, og opp til 6 millioner kroner med bygningsmessige tilpasninger.

– Vi ser for oss at det er muligheter for investeringspartnere i klima- og miljøpotten med statlige belønningsmidler, Sparebankstiftelsen, Grenland Havn, Kystverket, industrien og beredskapsorganisasjonen IUA i Grenland, sier Knut Bjerke.

I april fikk politikerne i oppvekst- og kulturutvalget i Bamble kommune en orientering om simulatorsenteret fra Knut Bjerke.

Administrativt prosjekt

Anette Guldager Skaugen er prosjektleder for administrasjonen i kommunen, og kommunalsjef Leidulf Aakre er godt kjent med innspillet fra sjømannsforeningen og kystlaget.

– Vi tror at simulatorsenteret også kan bli en turistattraksjon

BROEN: Et skip styres fra broen. Til opplæring for skoleelever og profesjonelle maritime yrker, kan det lages et simulatorsenter i Langesund, foreslår sjømannsforeningen og kystlaget. Foto: Vivi Sævik

Leif Vidar Hansen og Knut Bjerke er med i teknologigruppen som er opprettet av sjømannsforeningen for å utarbeide et forslag til å lage et simulatorsenter i andre etasje i Cudrios gate 3 som eies av Bamble kommune. Foto: Vivi Sævik

Sjøfartstradisjonene i Langesund er flere hundre år gamle. Et simulatorsenter kan brukes til trening og opplæring av skoleelever og profesjonelle sjøfolk. Prosjektet vil kunne øke beredskapen i våre nære havområde, tror sjømannsforeningen og kystlaget. Foto: Vivi Sævik