En flott gave tilLamgesund og Omegns Sjømannsforening fra vårt medlem Alf Helland Olsen.
På våren 2021 fikk Langesund og Omegns Sjømannsforening nok en gave til foreningens Historiske Arkiv.
Gaven var et skipsskrivebord eller skrivepult benyttet av skipperen på barken «Inger». Skrivebordet ble overrakt av barnebarnet til skipper Arnt Kristian Olsen – Alf Helland Olsen. Dette er et klenodium som har historisk verdi da barken «Inger» som referert nedenfor havarerte i 1906.
Alf har fått skrivepulten fra en person i Brevik, men hvordan den har havnet der kjenner vi ikke til. Skipper Arnt Kristian Olsens skrivepult er nå ivaretatt 115 år etter havariet og er i god stand, men trenger noe restaurering. Sjømannsforeningen takker for gaven.
Barken «Inger» av Langesund. Fører Arnt Olsen.
Da «Inger» ble solgt til Jacobsen & Co. i Langesund i 1904 fortsatte den i Nordsjøfart, men allerede i 1906 gjorde «Inger» sin siste tur. Det var ikke noe dramatisk forlis som gjorde slutt for «Inger». Nei, det var et av disse evinnelige uhellene skuten til stadighet ble utsatt for som ble dens bane.
Dette var våren 1906. «Inger» hadde en last med is over til England. Is-lasten var bestemt for London, nærmere bestemt Gravesend lengre ute i Themsen. «Inger» kom inn fullt lastet med is. Det var om kveldingen. I påvente av kaiplass neste dag, ankret den opp på reden. På natten ble «Inger» pårent av et engelsk steamskip.
«Inger» fikk så store skader av kollisjonen at den ble kondemnert – d.v.s. at skadene var så store at det ikke var forsvarlig å sette skuten i sjødyktig stand igjen. I Forlisrapporten til Aarbog for Norges Handelsmarine, 1909 kan man lese:
«Kollision 11. april Gravesend. Kondemnation.
BK «Inger» (H. TM.S.) av Langesund, blev under skibets henliggen tilankers ved Gravesend islastet, natten til 11. april paaseilet av dls. «Umtata» av London og blev saa beskadiget, at den senere blev kondemnert.
Sjøforklaring i London 14. april
Sjøinspektøren i Søndenfieldske distrikt fandt, at da «Inger» laa tilankers med lanterner og vakthold iorden, er der intet at bebreide den, og at aarsaken til kollisjonen er feilagtig manøvre av dls. «Umtata». Saken er efter sjøinspektørens innstilling henlagt.»
«Ingers» siste skipsfører – Arnt Kristian Olsen fra Langesund
Egen biografi om Skipskaptein Arnt Kristian Olsen skrevet av Torbjørn Røberg. Biografien finnes i Sjømannsforeningens Historiske Arkiv.
«lnger»s siste fører var kaptein Arnt Olsen i Langesund. Han var født i Langesund og kom til sjøs ganske tidlig. I ung alder ble han styrmann og senere kaptein. Han var en av rederiet Jacobsens & Co.’ mest ansette skipsfører. Da seilskute-epoken gikk ut og rederiet Jacobsen & Co. gikk over til damp, var Arnt Olsen blant de første i rederiet som ble kaptein på rederiets dampbåter. Den første båt Olsen fikk føre var d/s «Flukt». Da rederiet kontraherte et nybygg ved Langesund mek. Verksted i 1919 fikk han dette skip å føre. Det var d/s «Terneskjær». Det forliste i et dramatisk forlis 2. november 1924 ved Island. Jacobsen & Co. var et rederi i Langesund som hadde en ganske stor flåte opp gjennom årene. I boken «Fra Langesunds historie» av Jac Lund-Tangen kan man lese om alle de skuter og steamskip som dette rederiet hadde.
Mennene bak Jacobsen & Co. var daværende kemner, dampskipsekspeditør og mangeårig ordfører Hans Jacobsen samt Hans Petter Jacobsen. Rederiet var i virksomhet i Langesund fra århundreskiftet og frem til ca. 1930.
Kilde: Johnny Sørensen. Brevik Historielag.