Møte med pensjonert Maskinsjef og Forfatter Frank Thoresen.
På tema møtet onsdag hadde vi besøk av maskinsjef og forfatter Frank Thoresen. Han fortalte om sitt sjømannsliv,og han har over førti års fartstid. Det ble nødvendigvis en kort versjon og lest fra boken sin «Sjøsprøyt og Brylkrem».
Boken er basert på en fiktiv reise med M/T Viksfjord, en båt som ikke har vært i drift, trodde Frank da han skrev boken Det viste seg at det nok fantes en båt med navnet som hadde seilt under Den norske Amerikalinje fra 1964 til 1968 under navnet Viksfjord, dog ikke en tankbåt. En båt med en mangfoldig historie.1944 bygget som CAPE GASPE, 1947 solgt og omdøpt til GERDA DAN,1961 solgt og omdøpt TYSLA. 1964 solgt og omdøpt VIKSFJORD.
1968 solgt og omdøpt til RYTTERVIK. 1972 til Shanghai, China for hugging
Det var stor forståelse for det han leste. Det var nok flere som fikk flashback og kjente seg igjen. Vi var mange som kjøpte boken for høyt lesning i familien, men først skulle den fin leses av far.
Krigsseiler registeret.
Det som virkelig satt i gang det store engasjementet, var hans forklaring og gjennomgang av krigsseiler registeret. Han gikk inn på nettet og gjennomgikk hvordan det er bygde opp og hvordan menigmann kan søke i arkivet.
Flere av medlemmene hadde forfedre som var oppført, og som han plukket opp. Det er gjort en formidabel jobb i forbindelse med registreringen. Ca. 30 personer legger inn informasjon fra mapper de får oversendt fra riksarkivet. Arbeidet er reint dugnadsarbeid og foregår på fritiden. Det som blir lagt inn, blir i tillegg dobbelsjekket av en arkivar plassert på universitet i Agder. To stillinger betalt av Staten holder orden på det formelle.
Krigsseilerregisteret drives av Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i samarbeid med Lillesand Sjømannsforening og andre norske sjømannsforeninger. Krigsseilerregisteret er finansiert av Samlerhuset Norge samt givere fra hele Norge. Riksarkivet har bidratt med arkivkilder til registrering av krigsseilerne.
Krigsseilerregisteret er en del av Sjøhistorie og de deler administrasjonsgrensesnitt (database): www.sjohistorie.no
Mappen som blir overført fra riksarkivet, er den mappen som ga grunnlag for utbetalingen til sjøfolkene som hadde seilt ut under norsk flagg (nortraship) under den andre verdenskrig. Opprinnelig var ikke staten villig til å betale ut et beløp til alle, men bare til de som trengte det og etter søknad.
Nortraships hemmelige fond var et fond som hadde tilknytning til Nortraship, et norsk statsrederi opprettet etter den tyske invasjonen av Norge. Da Norge ble angrepet i 1940, hadde norske sjøfolk vesentlig høyere tillegg for krigsrisiko enn britiske. For å jevne ut hyre (sjøfolks lønner) mellom allierte ble norske sjøfolks tillegg for krigsrisiko kraftig redusert og i stedet betalt inn på en hemmelig konto.
Etterhvert ble innbetalingene kjent blant sjøfolkene, og etter krigen krevde mange å få ut pengene. I samråd med de fire sjømannsorganisasjonene (Norges Skibsførerforbund, Det norske maskinistforbund, Norsk Styrmannsforening og Norsk Sjømannsforbund) bestemte Stortinget at pengene skulle utdeles etter behov.
Det ble etter hvert oppfattet som urimelig og gjennom flere rettssaker forsøkte man å få omgjort dette vedtaket. Saken ble endelig avgjort ved dom i Høyesterett i 1954 hvor staten vant.
Saken ble på ny tatt opp mot slutten av 1960-årene av admiral Thore Horve, og tilslutt bevilget Stortinget i 1972 krigsseilerne en ex gratia utbetaling på 180 kroner per måned fartstid.
For mange av krigsseilerne var det bort i mot et svik at dette ikke ble utbetalt med en gang de kom hjem fra båtene etter krigen.
De seks bøkene som Jon Micelet skrev (den siste kommer i oktober) er et historisk verk hvor vi kan følge en sjømann gjennom hele krigen og som viser det våre krigsseiler ble utsatt for, og som igjen gir oss forståelse av at de ble bitre da de kom hjem og ikke fikk det de mente de hadde krav på.
Dere vil finne link til Krigsseiler registere og warsailor under linker på hjemmesiden.