Utfyllende informasjon: Kystverket

Utfyllende informasjon: Kystverket

Kystverket er en statlig etat under Samferdselsdepartementet. Etaten er organisert med et hovedkontor i Ålesund og fem regioner, med fem regionkontorer: Arendal , Haugesund, Ålesund, Kabelvåg og Honningsvåg. I tillegg er det etablert en beredskapsavdeling i Horten. Kystverket ble etablert i 1974 ved sammenslåingen av Fyr- og merkevesenet, Losvesenet, og Havnedirektoratet. Etter omorganisering pr. 1. jan. 2020 har Kystverket fire avdelinger: Lostjenesten, Transport havn og farled, Miljøberedskap, og Navigasjonsteknologi og tjenester. Ledelsen av disse fire områdene ligger i Ålesund, sammen med kystdirektøren

Kystverksmusea

Kystverksmusea som er Kystverkets etatsmuseum, ble åpnet 8. september 2008. Etatsmuseet har fire institusjoner: Lindesnes fyrmuseum, Lofotmuseet, Tungenes fyr og Fyrmuseet i Dalsfjord. Gamle

Oksøy er Fyrmuseas museumsskip.

Gamle Oksøy

M/S Gamle Oksøy er i dag Kystverksmuseas museumsskip. Hun eies og drives av Lindesnes Fyrmuseum.

Hun var tidligere et forsyningsskip i Kystverket, og ble bygget i 1962 i Haugesund, med navnet M/S Oksøy. Båten ble bygget som tankskip for fyrdirektoratet og fraktet parafin og gass til lykter og fyr langs kysten i Sør-Norge. Skipet hadde store tanker med plass til 170 000 liter parafin og lasterom for gassflasker. I tillegg til å levere drivstoff sørget besetningen for vedlikehold av lykter og lanterner. I 1996 var ombyggingen av fyrlykter og lanterner til elektrisitet og solcellepaneler fullført og Oksøy ble tatt ut av drift.

Det verneverdige skipet er godt bevart, og seiler nå under navnet M/S “Gamle Oksøy”. Lindesnes fyrmuseum er eier og støtter seg sterkt på den frivillige i foreningen Gamle Oksøys Venner som gjør et formidabelt dugnadsarbeid. De gjør vedlikehold og stiller som mannskap. Skipet brukes til

formidling, men brukes også til enkle arbeidsoppdrag.

LOS-300-utstilling i Cudrios Sjøbod i Langesund

I anledning losjubileet har Langesund Sjømannsforening og Langesundsfjordens Kystlag rigget en los- utstilling i kystkulturmuseet i Cudrios Sjøbod. Utstillingen fokuserer på lokal loshistorie fra Langesund og omegn, men den viser også en rekke, hittil uviste gjenstander, som har tilhørt den berømte losen «Ulabrand» fra Ula i Vestfold. Også borgerdådsmedaljen til langesundslosen Per Brynhildsen vises.

Museets øvrige utstilling er også åpen.

Så litt om de klassiske båtene som kan ses og beundres i Langesund den 21. aug. :
Losbåt Frithjof II: Denne losbåten har vært med på Jubileumsseilasens arrangementer i Vestfold den

19. og 20 aug og følger derfor Gamle Oksøy fra vestfoldsida og over til Telemark/Langesund.

Det var los i Ula i Vestfold, Thor Andersen, sønn av los Anders Jacob Johansen, bedre kjent under navnet Ulabrand, som fikk bygget Frithjof II.

Da han skulle ha ny båt i 1896, gikk han til en erfaren båtbygger, nemlig Thor Martin Jenssen som drev Porsgrunds Bådbyggeri. Han regnet seg som spesialist på bygging av losskøyter, og hadde

levert redningsskøytene Liv og Langesund. Thor Jenssen hadde tidligere vært ansatt ved Colin Archers båtbyggeri i Larvik.

Frithjof II eies av «Stiftelsen Losskøyta Frithjof II» i Larvik og drives av «Frithjofs venner». Den har

hjemmehavn i Larvik.
Redningsskøyte RS2 Langesund: Langesund ble bygget i Porsgrunn, hos Porsgrunds Bådbyggeri i

1893 og eies i dag av et sameie med 5 eiere: Kommune, bank, to firmaer og Langesundsfjordens Kystlag. Sameiet er styre for båtens økonomi og vedlikehold. Det praktiske oppgavene og

driften/seilasene utføres av Kystlaget. RS 2 var Norges første operative redningsskøyte, med base i Langesund. Den har fremdeles hjemmehavn i Langesund.

Losbåt Ferder: Denne båten ble bygget i Porsgrunn, hos Porsgrunds Bådbyggeri i 1897 Den eies i dag av Beate og Pål Grønsund Andreassen i Porsgrunn. Har hjemmehavn i Brevik.

Losbåtkopi Ariana: Ariana er en kopi av en losbåt, tegnet i 1955 av Bjarne Aas og bygd for bruk i Lødingen. Ragnar Kristiansen, fra Herre ved Frierfjorden, kom over tegningene på Sjøfartsmuseet og bestemte seg for å bygge båten. I 1998 begynte han å hugge det tømmeret han trengte. Hele prosjektet ble gjennomført hjemme i hagen på Herre og 12 år seinere, 6. juni 2010, var det kranløft fra hagen og frakt til Herrelva, hvor skuta ble døpt og sjøsatt. Ariana er gaffelrigget, mens originalen ble bygd med bermudasegl. Eiere er ekteparet Ragnar og Grete Kristiansen. Ariana har kaiplass hos Wector Yachting, Skjerkøya ved Frierfjorden, Bamble.

.Åpen kogg, Irene: Bygd i 1937 hos Aanesen båtbyggeri, Krabberødstrand, Stathelle. Var i samme families eie til den ble gitt til Bamble Museum/Cudrios Kystmuseum av siste eier, Irene og Børre Nilsen, Stathelle. Irene har fast plass ved brygga utenfor Cudrios Sjøbod.

Lystbåt Marie: Marie er en klinkbygd plattgatter bygd i 1957 i Brevik av Bjarne Livollen, etter tegninger fra Furuholmen. Den ble gitt i gave til Langesundsfjordens Kystlag av tidligere havnedirektør i Grenland Havn, Finn Flogstad og hans kone June Kjørholt Flogstad. Marie har sin bryggeplass ved Langesundsfjordens Kystlags klubblokaler i Langesund sentrum.

Lystbåt/krysser Senta 5: Tegnet av Richard Furuholmen. Bygd av Brødrene Aa i Nordfjord i 1960. Privateid, tilhører lederen i Langesund Sjømannsforening, Lasse Lassen. Har hjemmehavn på Vold i Voldsfjorden, Skien.

Slepebåten Erik: «Erik» ble bygget i 1901 for Skiensvassdragets Fellesfløtningsforening på Porsgrund Mek. Verksted, med byggenr. 20 Den ble utstyrt med en dampmaskin på 150 HK. «Erik» gikk med tømmerslep i Telemarkskanalen og på innlandsvanna i Telemark. Den har også gått med slep langs kysten. I 1951 ble «Erik» ombygd. Det ble satt inn en Alpha Diesel på 260 HK. Dampmaskinen, som er en tosylindret compoundmaskin produsert av Vulkan i Oslo, ble overtatt av maskinistlinja på Croftholmen Sjømannsskole på Stathelle. Den tilhører i dag Kystlaget i Langesund og kan ses der. Erik gikk i opplag og forfall i 1986 og ble etter hvert overtatt av Skien Sjømannsforening, som i samarbeid med «Eriks» venner i dag holder og driver båten. Den har hjemmehavn i Skiens indre havnebasseng.

NB: Det kan komme fra flere klassiske båter også etter at denne pressemeldingen er sendt ut.