D/S «Felix»

Historien om hvorfor D/S «Felix» finnes i bildegalleriet, finner du lengre nede i artikkelen.

Den 14.mars 2010 publiserte vi en artikkel om isvinteren 1942. (Se på siden «Aktuelt» og bildene nedenfor). På et par av bildene vi gikk gjennom, var det bilder av et dampskip som lå fastfrosset i sundet i Langesund. Ville det være mulig å finne ut hva skipet het? Under bildebehandlingen i redaksjonen kom skipets navn fram – nemlig «Felix»!

Dette var jo rett og slett litt gøy! Videre gikk vi inn på linken om norske skip under 2. verdenkrig – som ligger på «Linksiden» – og fant masse informasjon om D/S «Felix». (Du kan også gå rett inn på linken her: www.warsailors.com ).

Her fant vi også et helt bilde av skipet som altså så slik ut:

felix

 

Vi nøyer oss med et kort sammendrag av skipets historie her: Hun ble bygget i Walker-on Tyne i 1907 og var på 2047 gross-tons. Hun har hatt flere eiere, bl a tilhørt et rederi i Porsgrunn fram til 1916, og da skipet lå i isen ved Langesund tilhørte hun Jacob Kjøde A/S i Bergen.

Skipet tilhørte den såkalte «home fleet» og var under tysk kontroll fra 1940; ble torpedert av en britisk undervannsbåt på Folla 11.februar 1944. Tre mann omkom. Skipet ble ikke verre skadet enn at det lot seg reparere og ble satt i fart igjen. Hun ble hugget opp i Antwerpen i desember 1952.

Les flere detaljer om «Felix» på linken som er oppgitt. Litt gøy, ikke sant?