Fra Langøya i 1890-årene

buxerselskapets_hovedkontor_paa_langoeyaDe to foregående bilder i Bildegalleriet viser dampslepebåter som tilhørte Langesundsfjorden Buxerdampskibsselskab. I en periode holdt selskapet til på Langøya.

Hovedkontoret til Langesundsfjordens Buxerdampskibsselskab lå på Langøya fra ca 1880 og henimot første verdenskrig. (Den hvite to-etasjers bygningen t.h. i bildet). I tillegg var det kaianlegg, lagerbygninger og bunkersstasjon for selskapets taubåter, «Storegutt», «Tordenskiold», «Pors» og «Kolbiøn». Buxerdampskibsselskabet ble drevet av Finn C Knudsen, Porsgrunn.

Basen på Langøya sto for administrasjon, drift og vedlikehold av slepebåtene som kunne ligge til kai på Langøya, i Langesund eller oppankret. Buxerdampskibsselskabets viktigste oppgave var å buksere seilskip ut i åpent farvann. Seil ble sjelden satt før skipene hadde passert Langøytangen. Tilsvarende var det behov for slepeassistanse når seilskipene kom inn Langesundsfjorden for å laste. Vanlige laster var tømmer og is til land i Nordsjøområdet.