«LAHELA»

ferje_1Fergeselskapet som i sin tid trafikerte strekningen Langesund – Helgeroa ble påtenkt gjennom en innbydelse til aksjetegning i 1938. De som stod bak aksjeinnbydelsen kom fra Langesund, Helgeroa og Larvik.

Fergene som etterhvert ble anskaffet fikk navnet LAHELA som sto for første stavelse i de respektive hjemsteder – LAngesund, HElgeroa og LArvik.

Den første bilfergen het bare LAHELA. Etter hvert kom også LAHELA II og LAHELA III.

Vi viser et bilde av den første LAHELA. Den ble bygget ved Bolsønes Verft as, Molde, i 1937. Med unntak av krigsperioden 1940-45*, var fergen i trafikk Langesund – Helgeroa fram til 1946, eller kankje lenger. (Kan noen av leserne komentere dette?)

LAHELA var en kombinert passasjer- og bilferge på 53 dwt og seilte via Langøya, Lille Arøy og Stokkøya.

Fergen var senere bl a i trafikk i Nord-Norge for Statens Vegvesen, Troms og på Vestlandet for Møre og Romsdal Fylkesbåtar AS. Siste eier var Skogselskapet i Møre og Romsdal som brukte fergen i skogsdrift i vanskelige tilgjengelige områder. Fergen ble kondemnert og senket på en dumpingplass mellom Molde og Vestnes i 1974/75.

*Under 2.verdenskrig ble selskapets ferger rekvirert og leid ut til Statens Vegvesen og satt inn i rutetrafikk i Troms fylke, bl a i Sørstraumen og på strekningen Lyngseidet – Olderdalen.

Les mer om «LAHELA» ved å klikke på denne linken.