Den moderne hvalfangst 150 år

Historisk deles hvalfangsten inn i to hovedperioder; den gamle fangsten, dvs fangst fra robåter med håndharpun, og den moderne fangst, dvs fangst fra damp- eller dieseldrevne hvalbåter med kanon til å skyte en kombinert harpun og granat inn i hvalen.
Svend FoynSvend Foyn (bilde t.v.), født i Tønsberg 9. juli 1809 – død 30. november 1894 på Nøtterøy, er grunnleggeren av moderne industriell hvalfangst. Han hadde ideen om en harpungranat og utviklet den i samarbeid med dyktige hjelpere, bl a presten Esmark i Ramnes. Harpungranaten ble skutt fra en kanon som Svend Foyn plasserte på en ny type hvalbåt med dampmaskin. Verdens første dampdrevne hvalfangstskute, som ble kalt «Spes & Fides» (se bilde av modell under), ble bygget for Svend Foyns regning ved Nylands mek verksted i Christiania i 1864 og hadde harpunkanon ombord. Da startet den moderne hvalfangsten. 220px-A-00450_Hvalbåt_SPES_&_FIDES

Peronell og rederier fra Vestfold spilte en sentral rolle i den moderne hvalfangsten. Også mange fra vårt område hadde sesonger på hvalfangst fram til eventyret tok slutt på midten av 1960-tallet. Du finner masse stoff om hvalfangst på nettet. Fredag 29. august hadde Aftenposten en artikkel om bakgrunnen for den moderne hvalfangst som du kan lese ved å klikke på linken nedenfor.
150 års-markeringen fant sted ved Vrengensundet/Presthella, i området Svend Foyn og andre skipsredere hadde sine bedrifter. Ordfører Roar Jonstang avduket en minneplakett som er skrudd fast i fjelveggen, og bl a museumshvalbåten «Southern Actor» kastet glans over seremonien og saluterte.

http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/Endret-hvalfangsten-med-et-smell-7682218.html

Nedenfor noen bilder med tilknytning til denne artikkel.

Kilder: Wikipedia, Store norske leksikon, Aftenposten, Tønsberg Blad.