Knut Bjerke har vært i Porsgrunn Sjømannsforening holdt foredrag om Najaden

Fregatten Najaden, bygget i all hemmelighet i København i 1811, fikk et kort liv.

Skipet ble bygget etter at engelskmennene stjal hele den danske flåte i et angrep i 1807. Da hadde Danmark-Norge gått over på Napoleons side og var dermed i krig med England.

Knut Bjerke, formann i Langesund og Omegns Sjømannsforening fortalte historien om skipssjefen Hans Peter Holm, slaget ved Lyngør i 1812 og Holms skjebne og drukning  ved Tangenskjæret i Langesund.

Slaget ved Lyngør, 6. juli 1812 ble en katastrofe for Najaden. Den var oppdaget av engelske skip, med linjeskipet Dictator i spissen. Najaden seilte inn gjennom øyene utenfor Tvedestrand. Skipssjef Holm var godt kjent der, men Dictator fulgte etter. Det engelske skipet skjøt med breiside på Najaden inne i Lyngørsundet. På grunn av Najadens oppankring, kunne den kun utnytte baugkanonen.

IMG_8686_posisjonene_i_slaget.JPG

Posisjonene i slaget ved Lyngør. Dictator på tvers. Najaden oppankret ugunstig midt i sundet.

Najaden fikk store skader og sank. Dictator og de engelske støtteskipene trakk seg unna, men ble angrepet av norske rodde kanonbåter. Dictator kom seg etter hvert over til Winga ved Gøteborg med store skader. I slaget omkom 135 av mannskapet på 325. 88 skadet. I tillegg døde og sårede på de andre orlogsfartøyene.

IMG_8681_fakta_om_Najaden_crop.JPG

Fakta om Najaden. Fra Bjerkes presentasjon.

Skipssjefen Holm på Najaden overlevde slaget og kom seg ved hjelp av et par skadde matroser i land.

26. oktober ble en magisk dato, både for Najaden og for skipssjefen. Najaden ble sjøsatt denne dagen i 1811. Skipssjefen druknet utenfor Langesund 26. oktober 1812.

Det ville seg slik at på Fredriksvern i Stavern, skulle det være et stort gjestebud, og dit skulle Holm for å bli beæret for sin innsats. Men han kom ikke. Han seilte med en såkalt kommandoskøyte fra Hafsund i Bamble. Utenfor Langesundtangen var været stygt, og båten havarerte ved skjæret.

IMG_8693_brottene_ved_langesund_crop.JPG

Mange fra Langesund kom til og fant elleve døde, deriblant Holm. En matros og en kjentmann overlevde.

Holm ble begravet på Langesund kirkegård. Der er det reist med stort minnesmerke.  Det er godt synlig for de som kommer inn på kirkegården. Holms kolleger og våpenbrødre samlet penger til å reise monumentet. Det er siden vedlikeholdt.

Modellen av Najaden står i Langesund og Omegns Sjømannsforenings lokaler. Modellbygger Thor Hansen har bygget den og det står der med fulle seil.

IMG_8702_najadon.JPG

Modellen av Najaden i monteren til Sjømannsforeningen i Langesund. (Fra Bjerkes presentasjon)

Mange kommer på besøk til oss for å se modellen og vi åpner opp på anmodning, sa Bjerke.

IMG_8704.JPGKnut Bjerke (t.v.) ble takket etter foredrag av POS formann Carl F. Schrumpf.