Om prosjektet «Orlogsbriggen Fredriksværn»

1190640046_modell

For to år siden omtalte vi dette prosjektet for første gang. Hva har skjedd siden og hvordan går det?

I korte trekk går prosjektet ut på å bygge en tro kopi av orlogsbriggen «Friderichsværn» (bilde av modell til venstre)som ble bygget ved Fredriksvern Verft i 1814. Briggen skal bygges i full størrelse og være seilbar! Planen er at sjøsettingen finner sted i 2014.

Prosjektet ledes av styret i «Stiftelsen Orlogsbriggen Fredriksværn». Stiftelsen har som formål å vekke til live skipsbyggeraktiviteten ved Fredriksvern Verft og skape økt forståelse for en avgjørende epoke i nordisk historie, gjennom bygging av briggen.

På nettsidene sine karakteriserer stiftelsen prosjektet som en slags «ekstrem-sport», og er ute etter støtte fra dynamiske og uredde støttespillere med sans for slik «sport»! (Stiftelsens nye nettsider er nettopp lagt ut og er under oppbygging). Kanskje vår sjømannsforening kunne bli en venneforening og bidra til å spre etusiasme og engasjement for det spennende prosjektet?

Les om hele prosjektet her.

1190639378_kruttroykTil nå er prosjektet møtt med stor interesse både av offentlige myndigheter og av mulige sponsorer og investorer både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Prosjektet er stort og krevende og burde kunne bli et nasjonalt prosjekt med håp om støtte fra Kulturdepartementet.

For å skape økt interesse for prosjektet, og bevise at det går an å bygge repliaker, har Stiftelsen fått andre kjente replikaer til Stavern by, som den australske «Endeavour», den russiske «Shtandart» og den svenske ostindiafareren «Gøteborg».

skip

Apropos «Shandart»… Skipet er et skoleskip med opptil 37 mann ombord og benyttes med stor suksess til utdanning av unge russere i lederskap. I det siste har hun ligget i Langesund og besøkt Porsgrunn. Eierne er ute etter en plass for vinteropplag, og Langesund kan kanskje bli «hjemby» for «Shtandart» over vinteren?

«Shtandart» for fulle seil t.v.

NB! Til tema-aftenen den 3.februar 2010 kommer styreleder i Stiftelsen Orlogsbriggen Fredriksværn, Dag Oscar Oppen-Berntsen, til vår forening og orientere om prosjektet.