MS «Blue Master»

MS Blue Master

Roar Andersen var medlem av vår sjømannsforening fra medio februar 2013 til desember 2014.

Roar Andersen mønstret på MS «Blue Master» i Bremen 15. august 1963.

MS «Blue Master» (t.v.) ble bygget ved Deutsche Werk A/G, Hamburg i 1956. Skipets brutto tonnasje var på 8791 tonn. Motoren var en 8 sylidret M.A.N. diesel på 5340 BHK som ga skipet en fart på 14 knop.

Skipet ble bygget for rederiet Skibs A/S Golden West, (J L Tiedemanns Tobakkfabrikk/J H Andresen), Oslo, men ble solgt til et engelsk rederi i 1964. Skipet skiftet senere eiere – bl a til kinesiske og skiftet navn til «Xiang Yin». Skipet ble hugget opp i Huangpu, China i 1985.

Roar Andersen - 19 år og klar for utenriksfart

Roar Andersen mønstret på «Blue Master» som smører. Avmønstring skjedde i Aioi i Japan 26. februar 1964 da skipet ble solgt. Da hadde skipet vært to turer over til de store innsjøene i Nord – Amerika (til byene Duluth og Fort Williams) med traktorer og andre landbruksmaskiner, og korn tilbake til Europa. Roar forteller at de opplevde både storm og orkan i Nord – Atlanteren med 10-12 meters bølger.
Fra Europa gikk turen videre i ballast over Biscayabukta til Pascagula i staten Mississippi for å laste mais til Yokohama i Japan. Etter lossing gikk turen til Aioi hvor avmønstring av hele manskapet skjedde.
Skipperen ombord var overstyrmann på MS «Livvard» som overtok kommandoen under flukten fra Dakar i 1941.

Det er en opplevelse som Roar gjerne vil nevne: Da han kom ombord første gang, kom tillitsvalgte – en svær kraftig kar (båsen) – og spurte om han ville organisere seg. Hvis ikke skulle Roar bli med han på land. (Det var et uttrykk for at ombord var norsk jord, men på land var utlandet så der skulle han få juling inn til han sa ja til å bli medlem av Sjømannsforbundet.) Her var det ikke organisasjonsfrihet! Det hører til historien at Roar ble medlem der og da!