Storslått gave fra Bamble kommune

Bamble kommune har gitt flott gave til Langesund og Omegns Sjømannsforening på forskudd, til vårt 100 års jubileum i2025.

Langesund og Omegns Sjømannsforening takker hjerteligst for den flotte gaven vi fikk overlevert i dag. Et nyoppusset og restaurert «Natthus» ble overlevert til Sjømannsforeningen som forskudd på gave fra Bamble kommune til foreningens 100 års jubileum i 2025. Vi setter ekstra stor pris på denne gaven da den inngår perfekt i våre maritime samlinger. Vi hadde nylig fått inn en spesiell gave i våre samlinger, ekte bunkersolje fra «Krysseren Blücher» som ble senket 9. april 1940, men et ekte «Natthus» hadde vi ikke i samlingene. 

Gaven er allerede plassert i våre lokaler i Kongshavnsgate 7 og pryder nå vår spisesal. Tusen takk til Bamble kommune for et strålende initiativ. Tusen takk også til Langesundsfjordens Kystlag som har påtatt seg å pusse opp og restaurere «Natthuset» som nå er på plass i våre lokaler. 

Så litt om gavens historie og hvordan denne flott gaven endte opp i Sjømannsforeningens spise- og konferansesal. DS «Adler» har en lang sjøfartshistorie. Båten ble bygget ved Akers Mek. Verksted i Kristiania/Oslo i 1908 og var på 106 bruttotonn. I 1935 ble båten solgt til Langesunds Mekaniske Verksted og i 1939 til Johs. Hansen Bukser og Lekterkompani i Arendal. Båten ble da omdøpt til «Adler» 

Natthuset har deretter stått om bord i DS «Adler» som ble kjøpt av Odd Rødsvik som slepebåt i 1958.  

I 1962 ble slepebåten solgt til opphugging.» Natthuset» ble tatt vare på og det har hatt tilholdssted i Langesunds veien 3, på Stathelle frem til Bamble kommune kjøpte klenodiet. 

Det er sønnen til Odd Rødsvik – Per Egil Rødsvik som har lagt «Natthuset» ut for salg. Da grep Bamble kommune inn og fikk ideen om å kjøpe «Natthuset» som forskudd på jubileumsgave til Sjømannsforeningen. 

Hva skjuler seg under dette dekke?

Bilder fra overrekkelsen. Halgeir Kjeldal, Per Egil Rødsvik og Knut Bjerke.

Knut, Per Egil og Halgeir

Knut og Halgeir